Aanpassen

Onder aanpassen (wijzigen dus) zijn een paar zaken te noemen.

Pompwerk, dit is het korter maken of zoals dat in vaktermen heet “pompen”, van mouwen en broekspijpen. Of nauwer maken (innemen) van de broek (de band en/of de pijpen) of de jas of blouse of jurk. Dit laatste komt vaak voor wanneer de drager is afgevallen.

Een andere vorm van aanpassen is het veranderen van het model door bijvoorbeeld schoudervulling te verwijderen. Vaak moet dan ook de schouderlijn of de mouwlijn worden aangepast. Op deze manier kun je een kledingstuk uit een andere modeperiode weer draagbaar maken.

En dan is het nog het aanbrengen van speciale zaken. Maatwerk maar dan in bestaande kleding. Bijvoorbeeld een rits op de achterzak of op de binnenzak. Of in een broekspijp waardoor de drager zijn catheterzak zonder problemen zelf kon legen.

Totaal andere vorm van aanpassen. Een groot probleem met dekbedden is het dekbed in de hoes doen. Alleen lukt vaak niet. Ofwel? Wat te denken van twee lange rits in de linker- en rechterzijde van de hoes. Hoes geopend op bed leggen, dekbed erin, ritsen dicht en klaar is kees.